Sisäilmaoireilu – prosessikuvaus Lohjalla

1. Yhteydenotto - ohjaaminen kouluterveydenhoitajan vastaanotolle

Wilmaa ei käytetä terveydentilaa koskevissa asioissa kommunikaatiovälineenä. Jos huoltaja aloittaa Wilmassa keskustelun arkaluontoisista terveysasioista, terveydenhoitaja on huoltajaan puhelimitse yhteydessä, hänellä ei ole lupa vastata Wilman viestiin kirjallisesti terveydentilaa koskevissa asioissa, koska Wilma ei ole potilastyössä tietoturvallinen järjestelmä.

2. Epäily sisäilmaoireilusta

Oireita, joita huono sisäilma voi aiheuttaa:

Epäillessään sisäilmasta aiheutuvaa oireilua terveydenhoitaja tekee vastaanotolla lapsen kanssa oirekartoituksen. Tarpeen mukaan terveydenhoitaja antaa oppilaalle kotona täytettävän oirepäiväkirjan. Oirepäiväkirjan seurantajakso on yksilöllinen. Normaalisti seurantajakso on vähintään kaksi viikkoa.

Sisäilmaoireilusta pidetään koulukohtaista rekisteriä, jota säilytetään tietosuojatussa sähköisessä kansiossa. Oppilaasta kootaan seuraavat tiedot: nimi, luokka, oireet, ajankohta, tilat jossa reagoi, jatkotoimenpiteet ja suunnitelma.

Vinkkejä vanhemmalle:

3. Jatkosuunnitelman teko ja lapsen tilanteen seuranta

 

Lisätietoa aiheesta:

Hengitysliitto: https://www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma
Kansallinen sisäilma ja terveysohjelma 2018-2028:  https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/kansallinen-sisailma-ja-terveys-ohjelma-2018-2028
Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas https://www.kaypahoito.fi/hoi50111
Ratkaistaan yhdessä -hanke: https://www.hengitysliitto.fi/fi/hengityssairaudet/sisailmasta-oireilevat-ja-sairastavat/ratkaistaan-yhdessa
Sisäilmayhdistys: https://www.sisailmayhdistys.fi/
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL): https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/sisailma
Terveet tilat 2028 -ohjelma: https://vnk.fi/hanke?tunnus=VNK008:00/2018